Próbáld ki rekreációs és regenerációs szakember kereső felületeinket: www.likeyourbody.net

m. triceps surae - a vádli

m. triceps surae - a vádli

2023.10.17.
Szeresd a vádlid, hisz az a második szíved
Próbáld ki rekreációs és regenerációs szakember kereső felületeinket: www.likeyourbody.net

Zárt érrendszerünk és motorja, a szív, együtt a keringés szervrendszere. Szerencsére a szívizom akaratunktól függetlenül működik, nagy erőkifejtésre képes és nem fáradékony, feladata a vér egyirányú mozgatása. A keringés, aktivitásnak megfelelően biztosítja a vér útján a szívtől legtávolabbi sejteknek is az oxigén és tápanyag ellátását, valamint a bomlástermék elszállítását. A szív, munkája során le kell, hogy győzze még a gravitációt is. 

Az anatómiánk jól átgondolt, ugyanis amíg a friss oxigénben és tápanyagban gazdag artériás vér mozgatásánál egyértelműen a szív pumpafunkciója hat, addig a vénás keringésnél pedig a szív jóval enyhébb szívóhatása érvényesül. Miután a friss vért szállító artériák a hajszálerekbe váltanak, a vér a sejtek közé tódul és ott megtörténik a vér anyagcseréje. Ekkor az oxigént a vértestek leadják, széndioxidra "cserélik", majd a vér a sejtek közül összeszedődik és a vérkörben, már a vénákban folytatja útját a szív felé. A vénákban megtalálható zsebes billentyűk - állapotuktól függően -, megakadályozzák a vér visszaáramlását, biztosítva a véráram egyirányúságát.

A mozgató váz izomzatunkat nagy erőkifejtésre alkalmas, viszont fáradékony harántcsíkolt izmok építik. Minél intenzívebb a mozgás, annál több oxigénre és tápanyagra van szüksége sejtjeinknek. Az intenzív mozgás pumpa hatása élénkíti a vérkeringést, az elhasznált vér felfrissülését, növeli az anyagcsere hatékonyságát. Egy felfokozott folyamatot hosszabb távon a szív már hormonális úton, főként adrenalin hatásával tudja fenntartani, mert a központi idegrendszerünk szintén fáradékony. 

Ha felzaklatnak a piacon, munkahelyeden vagy vezetés közben, de akár edzés során is ugyanaz a mechanizmus zajlik le, mint ártalmas esemény, támadás, továbbá a túlélést fenyegető helyzetben. Ezt nevezzük az “üss vagy fuss” vészreakciónak. Az adrenalinnak érszűkítő hatása is van és az izmok ereit tágítja, hogy az igénybevételnek megfelelően több vérrel, több oxigén és energia juthasson célba. Átcsoportosítja a körülbelüli 5 liter vérünket, úgy, hogy a tüdő kivételével az aktivitáshoz szükséges zsigerek ereit, többek között a gyomor és a belek érhálózatának keresztmetszetét csökkenti. Ez az oka, hogy nem gondolunk a csülkös pacalra, miközben egy kardfogú tigris kerget minket. Szóval próbáld ki, hogy ha éhes vagy edzés előtt, mégsem eszel előtte, csak elkezded tudatosan az edzést, stimulálod a vészreakciót és máris kevésbbé lesz kínzó a helyzet. Ha előtte mégis fogyasztanál valamit és nem csak szőlőcukrot, akkor 30-60 perc szükséges az edzés előtt, hogy ne “találkozzatok” ismét.

No, de hol is van ez a második szív? 

A lábszárunkon található, a szívtől a testünkön az egyik legtávolabbi ponton. A méretes izomtömegnek számos hasznos funkciója van. A vádlink fő funkciója az, hogy lábujjhegyre tudjunk állni (a spicc), illetve ezen kívül még sok mindenben együttműködik és megkönnyíti életünket.

A mozgató izmok összehúzódása és elernyedése összenyomja a csontjaink felett és a képletek között haladó vénákat és a pumpahatás, a vénákban található visszaáramlást gátló zsebes billentyűknek köszönhetően a vért a szív felé mozgatja. 

Elernyedt izomzat, miközben a véna zsebes billetyűi zártak   Összehúzódott izomzat, miközben a véna zsebes billetyűi nyitottak

izom pumpa funkciója és a vénás keringés vádli.jpg

Kép forrása: antmedic.com

A háromfejű lábikra izmunk a kislábujjunk hegyétől kezdve segíti keringésünket működéséből adódóan minden lépésünknél, a járásnál, a futásnál. Segít a vért, a gravitációt még hatékonyabban legyőzni, hasonlóan, mint bicepszünk futás, vagy nordic walkingozás közben a karlendítésekkel, működése során szintén a pumpa hatással. Ám ha azokat nem lendítenénk, akkor csak a hatékonyságunk romlana, viszont érezhetően.  A szóban forgó musculus triceps surae a járás során, nélkülözhetetlenül pumpálja a vénás vért a szív felé és jelentős segítséget nyújt a vérre ható gravitációs erő legyőzésében.

likeyourbody-fityourbody-bicikli.jpg

Tartsuk hát karban szeretettel, nyújtással, edzéssel! Azonban nem kell különlegesen célirányos edzésre gondolnunk az általános edzettség eléréséhez. Inkább sétáról, biciklizésről, hegyre futásról (ami kíméli a térdet), vagy falmászásról, saját testsúlyos edzésről, guggolásról, kardió edzésekről van szó. Ha görcsöl a vádlink, pótoljuk az elsősorban az izom működéséhez elengedhetetlen kalciumot oldott formában, valamint az idegrendszer működéséhez is szükséges magnéziumot. Nyújtsuk izmainkat, masszírozzuk, használjunk SMR hengerpárnát, masszázs labdát, masszázs pisztolyt, illetve keressünk fel kívánt rendszerességgel a www.terkepesmasszorkereso.hu oldalon megtalálható regenerációs szakembereket, a jó közérzetünk érdekében.

likeyourbody-fityourbody-edzes-guggolas.jpg likeyourbody-fityourbody-vadli nyujtas.gif likeyourbody-fityourbody-smr-henger.jpg

Műveljük aktivitásunkat  fokozatosan (bemelegítéssel, edzettségünknek megfelelően, és persze levezetéssel, nyújtással), rendszeresen és válasszunk kedvelt mozgásformát, hogy az aktivitás szokásunkká váljon, ne pedig kényszerré.  Sportoljunk ott, ahol kedvünkre való, teremben, vagy szabadban, síkon vagy stabilizáló izmokat is erősítő változatos terepen. Kérjük rekreációs szakemberek, edzők, sportoktatók iránymutatását, továbbá sajátítsuk el a kedvelt sport mozgáskultúráját, hogy elkerüljük a sérüléseket és ne ártsunk magunknak.

likeyourbody-kinesio-tape-tapasz.jpg

 

Próbáld ki rekreációs és regenerációs szakember kereső felületeinket: www.likeyourbody.net





SZÓLJ HOZZÁ A CIKKHEZ

Facebook hozzászólások

KÖVESS MINKET

Próbáld ki rekreációs és regenerációs szakember kereső felületeinket: www.likeyourbody.net