Próbáld ki rekreációs és regenerációs szakember kereső felületeinket: www.likeyourbody.net

Masszázspisztoly

Masszázspisztoly

2023.10.06.
A masszázspisztoly használatának élettani hatásai
Próbáld ki rekreációs és regenerációs szakember kereső felületeinket: www.likeyourbody.net

A masszázspisztolyok olyan izomlazító eszközök, melyeket életviteltől függetlenül bárkinek ajánlott használni. Legyen szó ülő- vagy álló, illetve fizikai munkáról, aktív életvitelt végző sportolókról, a masszázspisztoly rendszeres használatának előnyeit mindenki élvezheti. A masszázspisztolyok ismétlődő rezgő mozgása izoláltan stimulálja a kötőszövetet, beindítva az izmok és idegrendszer regenerálódását.

A Booster masszázspisztolyok mélyszöveti masszázst biztosítanak, mely fokozza a keringést és stimulálja az idegrendszert, illetve hatékonyabbá teszi a szervezet öngyógyító folyamatát. 

Figyelem: Adódhat olyan túledzettségi állapot vagy nem egyértelmű sérülés, gyulladás, amikor az adagolt rezegtetés rosszul eső fájdalmat okozhat. Ilyenkor nem biztos, hogy használatával görcsoldó és lazító hatást érünk el. Erre azonban hamar ráérzünk, így inkább pihentessük az adott izomcsoportot, szükség esetén pedig keressük fel regenerációs szakemberünket, háziorvosunkat és később térjünk vissza eszközünk használatához. Az ilyen esetek hátterében egészségügyi probléma vagy sérülés állhat, az éles fájdalom jelzésértékű. A masszázspisztoly használatával normál esetben megnyugtatóan kellemes hatást érhetünk el. A veséket és a csontos képletek védelmét nem élvező lágy részek kezelését kerüljük, ugyanis árthatunk vele!

A masszázspisztollyal végzett hatást a masszőrök által is alkalmazott ütögetésnek, rezegtetésnek, kopogtatásnak, dögönyözésnek nevezhetjük, viszont a gépiesítésnek köszönhetően szabályozható intenzitással azt kitartóbban és tovább tudjuk élvezni. Ezért a masszázspisztoly masszőröknek is javallott, a munkájukat, csuklójukat kímélő, kiegészítő segédeszköz.  Ez a gépiesített masszázsfogás ciklikus gyors ütéseket, illetve rezegtetést mér az adott izomkötegre. Az ütéseknek köszönhetően az izomrostok elmozdulnak egymáson, mely görcsoldó hatású. Valamint javul a vér-, illetve nyirokkeringés a testben, ami fokozza az izomzat oxigén- és tápanyagellátását. Ez fokozza szervezetünk öngyógyító folyamatait, a regenerációt, a felépülést, valamint jobb mozgástartományt eredményez, azáltal, hogy csökkenti az izomfájdalmakat és az izomgörcsöket. 

like your body-masszázspisztoly.jpg

Milyen további előnyeid származhatnak, ha életed részét képezi ez a masszírozó eszköz?

  • Oldja az izomcsomókat

Mind aktív életvitel esetén, mind a monoton ülőmunka során statikusan is igénybe vannak véve izmaink. Edzés során az izommunka és terhelés következtében izomgörcsök, izomcsomók alakulhatnak ki. Figyeljünk oda a magnézium és a kálcium oldott, ionok formájában történő pótlására is. Ülőmunka során a rossz tartásnak, ergonómia hiányának köszönhetően alakulhatnak ki görcsös, beállt területek. Legfőképp a gerinc melletti, a háti, nyaki szakaszon szokott nagyon bemerevedni az izomzat az előrebukott vállövek és a derekunk, medencénk mozgáshiánya miatt. Mozogj, tornázz rendszeresen még munka közben is! A masszázspisztolyoknak köszönhetően ezeket a problémás területeket otthonod kényelmében is kezelheted, viszont a rendszeres testmozgást és a szakszerű teljes testmasszázst nem helyettesítheti más.

  • Segít megelőzni a sérülést

Ha az izmok edzés után nincsenek kellőképpen kezelve, lenyújtva, azaz az izmok nem jutnak elég ellazult, pihenőidőhöz, akkor túledzettség következhet be, melynek sérülés lehet a kimenetele. A görcsök hatására az izomrostban egymáson elcsúszó aktin és miozin szálak - kálcium ion jelenlétében, energiát (ATP-t, azaz adenozin-trifoszfátot) felhasználva - egymásba elcsúszva fejtik ki az izommunkát, így húzódnak össze. A letapadt izom kifejezés arra utal, amikor ezek a szálak nem tudnak nyugalmi helyzetbe kerülni és görcsök, csomók alakulnak ki. Az edzés során hatékony izommunkát csak olyan izomkötegek tudnak elvégezni, melyek elernyedésre is képesek, hogy összehúzódást is sérülés mentesen tudjanak produkálni. A görcsöket nyújtsuk és masszázzsal, masszázspisztollyal  fokozzuk hatékonyságukat.

  • Serkenti a keringést

A masszázspisztolyok rezegtető hatása által az izmok lazulnak és a sportmasszázshoz hasonlóan lerövidülhet a regeneráció ideje. A keringést serkentő hatásnak köszönhetően a sejtek bomlástermékei hatékonyabban távozhatnak a  nyirokrendszerünkön és az azzal kapcsolatban álló vénás keringésen át, illetve fokozottan oxigénben és tápanyagban gazdag friss vér juthat el a sejtekhez. Így az izmok sejt szinten a lehető legrövidebb időn belül regenerálódhatnak.

  • Csökkenti az izomláz esélyét

Az izommunkához, az izomrostokban összecsúszó aktin és miozin fonalak összehúzódása sok ATP, azaz energia fogyasztással jár. Az ATP-t cukor lebontása során állítjuk elő, ami rendkívül oxigénigényes biokémiai folyamat (aerob izommunka). Oxigén hiányában (anaerob izommunka) a cukor lebontási folyamata nem teljes és kevesebb ATP is képződik. Valamint felszaporodik a cukorbontás köztes terméke a tejsav, ami az edzés során izomrostokon keletkezett mikroszakadásokkal együtt az izomlázat okozza, mely kisebb-nagyobb fájdalommal és teljesítmény csökkenéssel jár.

A Booster masszázspisztoly a keringés fokozásával segíti a tejsav és a sejtek bomlástermékeinek hatékony elvezetését a környező szövetekből. Ezáltal megelőzi, valamint csökkenti az izomfájdalmakat.

Próbáld ki rekreációs és regenerációs szakember kereső felületeinket: www.likeyourbody.net





SZÓLJ HOZZÁ A CIKKHEZ

Facebook hozzászólások

KÖVESS MINKET

Próbáld ki rekreációs és regenerációs szakember kereső felületeinket: www.likeyourbody.net