Próbáld ki rekreációs és regenerációs szakember kereső felületeinket: www.likeyourbody.net

SUP - Stand Up Paddle

SUP - Stand Up Paddle

2024.05.05.
SUPer vízi sport
Próbáld ki rekreációs és regenerációs szakember kereső felületeinket: www.likeyourbody.net

A SUP, azaz a Stand Up Paddle egy olyan vízi sportág, amelynek során egy nagyobb méretű hosszú evező segítségével, legfőképp állva, evezünk egy merev vagy felfújható sup deszkán a vízen. A sport népszerűsége az utóbbi években jelentősen megnőtt világszerte, beleértve Magyarországot is. A robbanásszerű érdeklődés a sportág iránt a felfújható sup deszkák megjelenésével kezdődött.

Kategóriák:

  • Rekreációs SUP: Ennek a kategóriának a nyugodt SUP-ozás az alapja, amelyet általában csendes vizeken, tavakon vagy tengerparti területeken űznek, gyakorlatilag vízi túrák.
  • Tengeri SUP: A tengeri SUP-ozás a nyitott vizeken, hullámokban, esetleg partok mentén való közlekedést jelenti, illetve akár a hullámlovaglás is belefér nagyobb hullámokon.
  • Versenyzés: Ebben a kategóriában a SUP-ozás versenyszerű, és különböző típusú versenyeket tartanak, például sprint, hosszú távú, hullám vagy akár rafting versenyeket.
  • Beszélhetünk még technikai különbségekről is, mert létezik merev illetve felfújható sup deszka is. Jellemzően a hobbi sportolóknak megfelelőek a felfújható SUP deszkák, akár családos embereknek is, mert sokkal könnyebb a felszerelés szállítása, mozgatása, de versenyzők, vagy profibb SUP-osok már inkább a merev deszkákat részesítik előnyben.

Hol lehet Magyarországon SUP-ozni? Magyarországon több helyen is lehet SUP-ozni, különösen a nagyobb tavak és folyók mentén, például a Balatonon, a Velencei-tavon, a Tisza-tavon, a Fertő-tavon, a Dunán vagy a Tiszán, de a kisebb vadregényes folyók is csodaszép látványt nyújtanak, akár az Ipoly vagy a Bodrog.

Milyen izmokat fejleszt a SUP-ozás? A SUP-ozás nagyon jó, teljes testet átmozgató tevékenység, mivel számos izmot bevon a mozgásba. Főként az alsó test izmait, a hátizmokat, a karokat és a törzs izmait erősíti, továbbá egyben az egyensúly érzéket és a finommozgásokat is nagyon fejleszti.

Mennyire fontos a meteorológia ismerete? A meteorológiai ismeretek nagyon fontosak a SUP-ozás során is, mivel a szél, hullámok és időjárási viszonyok befolyásolják a vízfelület állapotát és a biztonságos SUP-ozás lehetőségeit. Szélben pl. egyáltalán nem lehet SUP-ozni, maximum hátszélben.

Milyen készségeket fejleszt a SUP-ozás? A SUP-ozás fejleszti az egyensúlyérzéket, a koordinációt és a koncentrációt. Emellett türelmet és kitartást is igényel, különösen amikor megtanulják az alapokat, a hullámokon való evezést vagy esetleg hosszú távú versenyeken, túrákon veszünk részt.

Hogyan válhat valaki profi SUP-ossá? Ahhoz, hogy valaki profi SUP-os legyen, szükség van hosszú és kitartó gyakorlásra, edzésekre, versenyeken való részvételre, edzők segítségére és a technikai készségek tökéletesítésére. Emellett fontos az erőnlét és az állóképesség fejlesztése is, illetve egy profibb felszerelés beszerzése, melynek minél kisebb a súlya, minél merevebb, valamint minél jobb a hidrodinamikája.

Kinek való ez a vízisport (pl.: felnőttek, gyerekek)? A SUP-ozás bárki számára megfelelő lehet, aki szeret víz közelében lenni, szeret sportolni, illetve szereti a természetet, az élővilágot, csendet, nyugalmat. Mivel könnyen megtanulható, gyakran kedvelt választás a családok, fiatalok és idősek körében egyaránt. Ez a sport minden korosztály számára elérhető, és ha van megfelelő úszó tudás és védő felszerelés, akkor relatív biztonságos sportágnak számít.

Hogyan válhat valakinek a hobbijává? Bárkinek könnyen hobbijává válhat a SUP-ozás, ha rendszeresen gyakorolja és élvezi a vízparti időtöltést. Fontos, hogy komfortosan érezzük magunkat a vízen, és fokozatosan fejlesszük evezési képességeinket, tudásunkat, rutinunkat. Mivel manapság már könnyen elérhető a sportág mindenki számára, akár bérlési lehetőség is van és mindenféle vízi túra vagy rendezvény, így mindenki könnyen kipróbálhatja és beleszerethet ebbe a viszonylag új sportágba.

Milyen versenyek vannak magyar és világviszonylatban a SUP terén? Magyarországon és világszerte számos SUP verseny van, amelyek közé tartoznak a sprint, hosszú távú és hullám versenyek. A legnépszerűbb versenyek közé tartozik a SUP Világkupa, a SUP Európa Bajnokság, valamint a helyi és regionális versenyek, amelyeket gyakran a SUP közösségek, szövetségek vagy klubok szerveznek. A komolyabb SUP versenyek többsége Magyarországon a Kajak-Kenu szövetség égisze alatt szerveződnek. A sportág célja, hogy minél nagyobb tömegekhez elérjen, illetve hogy olimpiai sportággá váljon hamarosan.

Oldalunk, a www.supberbeadas.hu, kifejezetten a SUP-pal foglalkozik, amelyen megtalálható a Budapest Sup Fesztivál is, ami az ország legnagyobb SUP rendezvénye. Csatlakozz és sportolj!

Próbáld ki rekreációs és regenerációs szakember kereső felületeinket: www.likeyourbody.net

SZÓLJ HOZZÁ A CIKKHEZ

Facebook hozzászólások

KÖVESS MINKET

Próbáld ki rekreációs és regenerációs szakember kereső felületeinket: www.likeyourbody.net