Próbáld ki rekreációs és regenerációs szakember kereső felületeinket: www.likeyourbody.net

Masszázs hatása

Masszázs hatása

2023.05.05.
Mi a primer fibromyalgia?
Próbáld ki rekreációs és regenerációs szakember kereső felületeinket: www.likeyourbody.net

Vándorló ín- és izomfájdalmi állapot és mint ilyen, a lágyrész-reumatizmus tárgykörébe tartozó jelenség.

Jellemzően a fej, nyak, hát, vállöv szakaszán jelentkező fájdalom, ami kötött spasztikus izomzatot eredményez, társulva migrénnel, fejfájással.

A testünk alkalmazkodik edzettséggel a jó környezeti adaptációhoz, mozgáshoz, illetve egy darabig rugalmasan tűri a negatív környezeti hatásokat, így hozzá szoktathatjuk pszichésen is a stresszes és az egészségi állapotra hosszútávon negatívan ható monoton, ergonómiát mellőző munkakörnyezethez is.

Ennek a tartósan fennálló egyensúlyi állapot felbomlásának a velejárója a tartós fájdalom, amely nem az izületek környékén lép fel, hanem a kötőszövetben, ínakban, rostkötegekben és az izmokban. 

A szervezetünk edzettlenségétől függően, elszórtan (diffúzan) jelentkezik a fájdalom, testszerte spontán nyomásérzékeny trigger pontok fájdalmával, esetenként kimerültséggel és fáradtsággal, alvászavarral, depresszióval és irritabilis colon szindrómával, - röviden IBS: irritábilis bél szindróma - az emésztőrendszer funkciók zavarával együtt járó klinikai tünetegyüttes.

Ezzel a jelenséggel a felnőtt lakosság 1-3%-a érintett és a nőknél gyakrabban fordul elő.

A fájdalom mindkét testfélre, ezenkívül az alsó és a felső végtagokba, valamint a hátsó és elülső mellkasfélbe is kisugározhat. A fájdalmak 3 hónapon túl is fennállnak. A fájdalmakat okozó csomókat ki lehet tapintani valahol az izmok és ínak között, melyek időnként "vándorolni" képesek és a rájuk gyakorolt nyomás jelentősen fájdalmas. A reumatológiai vizsgálatok a panaszok izületi vagy belszervi okát kizárják. Keletkezésének oka nem ismert. 

Úgy vélik, örökletes is lehet és egyes vizsgálatok szerint az érintettek immunrendszere a test saját szerotoninja, vagyis a fájdalomcsökkentő és hangulatjavító anyaga ellen fordul.

A megoldás az önismeret javítása és a jó stresszkezelési módszerek gyakorlása generációkon keresztül.

A túlzottan megerőltető fizikai munka, a rossz tartás, egyoldalú megterhelés, a hideg, a nedves, nyirkos idő, sérülések, húzódások és a lelki stressz is elősegítheti a primer fibromyalgia megjelenését.

Tünetei:
- fájdalom
- alvászavar
- fejfájás (különösen a tarkótól induló)
- depresszió
- gyomorfájdalom és puffadás
- fáradékonyság 
- reggeli izommerevség
- "hangyamászás" érzet

A fibromyalgiás betegek közül sokan panaszkodnak, hogy akármennyit is alszanak, az sosem elég pihentető és nappal mindig fáradtak. Éjszaka gyakran felébrednek anélkül, hogy emlékeznének az alvászavarokra. 

A negatív hatás, az idegrendszer egyoldalú túledzettségét, idővel kimerülését eredményezi és egy koncentrációs zavart okozó, "fobro-köd"-ként jellemezhető a kimerült állapot. 

Mivel nem gyulladásos állapotról beszélünk, ezért a szokásos reumatológiai gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító szerek hatástalanok. A nyugati orvoslás megoldása a fizioterápia, melynek célja a fájdalom csökkentése, a fájdalom tolerálása, az izomfeszülés oldása, az alvászavar befolyásolása, a fizikai aktivitás növelése.

Úgy tűnik, hogy minden görcsös fájdalmat, melynek az eredetét nem tudják behatárolni, azt elsődleges fibromyalgiaként kategorizálják be. Az önismeret és a helyzet felismerése rendkívül fontos, ugyanúgy, mint a megoldáshoz vezető regenerációs és rekreációs eszközrendszer alkalmazása. Ilyenkor nyugodtan egyensúlyozzuk ki magunkat, pihenjünk és műveljük az elhanyagolt területeinket. A jó közérzet érdekében étkezz egészségesen, mozogj aktívan és tartsd szem előtt az ergonómiát, a helyes testtartást!

A hatékonyságod érdekében minőségi passzív és aktív kikapcsolódásra is figyelj oda.

Passzív pihenésként az alváson túl (érdemes megfelelő ágy matrac/fekhely választása a kielégítő pihenés elérése érdekében) alkalmazzuk a manuálterápiát saját magunkon, feszes izmok nyújtásával, SMR hengerezéssel és masszázzsal, regenerációs szakember segítségének igénybevételével, melyben segítségedre lehet a hiteles manuálterapeutákat, gyógytornászokat és masszőröket egybegyűjtő www.terkepesmasszorkereso.hu felületünk.

Edzettségünk érdekében érdemes rekreációt is művelnünk. Olyan mozgásformát, sportot válassz edzésként, amit örömmel művelsz, hisz akkor elkísér egy életen át és hasznos gyakorlatokkal gazdagítja rutinod. A kedvelt mozgásforma kiválasztásában segít sportspecifikusan elérhető keresőfelületünk a www.terkepesedzokereso.hu oldalunk.

Amennyiben elértél egy platót, elakadtál, megtorpantál a fejlődésben, vagy keresed megoldást a kiegyensúlyozottsághoz, akkor ebben az esetben a nem megterhelő mozgást kombináld a természet erőinek alkalmazásával és klímaterápia keretein belül válassz magadnak sportspecifikus túravezetők által szervezett túraútvonalat egészséged és jó közérzeted érdekében. Ebben nyújt segítséget www.holturazzak.hu keresőfelületünk.

 

Kiegészítő információ: Mi a fizioterápia?

A World Confederation for Physical Therapy (WCPT) meghatározása alapján: „A fizioterápia olyan egészségügyi szolgáltatás, ahol a fő cél a tágan értelmezett mozgásos funkcionális képességek szinten tartása, illetve helyreállítása, az egészség megőrzése, a betegségek megelőzése, gyógyítása és a rehabilitáció. A fizioterápia végső célja az egyén egész életén át tartó mozgásképességének lehetőség szerinti fejlesztése, a sérült mozgásfunkció megőrzése, javítása, illetve helyreállítása a fizioterápia eszközrendszerén keresztül.”

A fizioterápia az orvosi terápia legősibb ága, a görög “füzosz” szóból ered, melynek jelentése természet. A fizioterápia természeti (fizikai, kémiai) energiákkal  való gyógyítást jelent. A csak tisztán fizikai energiát felhasználó kezelések fizikoterápia néven foglalhatók össze.

 

A fizioterápia bevitt energia szerinti felosztás:

Elektroterápia: Ide tartoznak a kis-, közép-, és nagyfrekvenciás kezelések, magnetoterápia.

Foto-, és Helioterápia: A helioterápia a napfénnyel történő kezelést jelenti, míg a fototerápiához az ultraibolya sugárzás, infravörös sugárzás, lézerkezelés és látható fény tartozik.

Termoterápia: Meleg és hideg hőterápiát is alkalmaznak. Ide sorolhatóak a különböző hőfokú száraz borogatások és pakolások, a szauna, valamint az egész testre kiható hőlégkamra és gőzkamra. A 0 °C alatti kezeléseket kryoterápiának nevezzük.

Hidroterápia: A hidroterápia a víz fizikai hatásait, legfőképpen a vízhőmérséklet adta stimulációkat valamint a víz felhajtó erejét használja ki. Ide tartoznak a nedves borogatások, leöntések, pakolások, ezen kívül még a mechanikai hatásokkal társított kezelések is, mint a súlyfürdő, víz alatti vízsugármasszázs és a víz alatti torna.

Mechanoterápia: Ebbe a csoportba sorolhatóak az aktív és passzív mozgások, így a torna, masszázs, az eltérő extenziós kezelések és az ultrahang kezelés is.

Klímaterápia: A klímaterápia valamely földrajzi terület éghajlatát, fizikai tulajdonságait használja fel a gyógyításban. A klímaterápia speciális formája a barlangterápia (speleoterápia). Ilyenkor hideg vagy meleg barlangok klímahatását alkalmazzák a kezeléseknél.

Balneoterápia: Ide tartoznak a gyógyvízzel, vagy mesterséges, kémiai anyagokkal készített fürdőkezelések, ivókúrák és iszappakolások.

Inhalációs kezelések: Az aeroion és aeroszol terápia, ahol a szervezetbe a légutakon keresztül jutnak be a kezelésnél használatos anyagok. Az aeroion kezelésnél ezek a negatív ionok, melyek jótékony hatást fejtenek ki a szervezetünkre. Az aeroszol terápiánál pedig gyógyvizet vagy porlasztott gyógyszer oldatot juttatnak a légutakba.

Étrendi kezelés: Diéta, gyógy-élelmezés.

 

Próbáld ki rekreációs és regenerációs szakember kereső felületeinket: www.likeyourbody.net





SZÓLJ HOZZÁ A CIKKHEZ

Facebook hozzászólások

KÖVESS MINKET

Próbáld ki rekreációs és regenerációs szakember kereső felületeinket: www.likeyourbody.net