Próbáld ki rekreációs és regenerációs szakember kereső felületeinket: www.likeyourbody.net

Edzés és a túledzettség

Edzés és a túledzettség

2023.04.26.
Edzettség és a túledzettség, nem csak sportolóknál!
Próbáld ki rekreációs és regenerációs szakember kereső felületeinket: www.likeyourbody.net

Túledzettségi állapot bekövetkezhet stressz, túlhajszoltság, ülő- vagy éppen álló munka következtében is. Ez az állapot (plató) a kiégés, amikor túltolunk, egyoldalúan űzünk valamit. Az önismeret és a helyzet felismerése rendkívül fontos, ugyanúgy, mint a megoldáshoz vezető regenerációs és rekreációs eszközrendszer alkalmazása. Ilyenkor nyugodtan egyensúlyozzuk ki magunkat, pihenjünk és műveljük az elhanyagolt területeinket.

Mi is a fokozatosság alapelve, hatásai és a túledzettség?

A fokozatos terhelés (az edző és a sportoló összehangolt, kommunikáción alapuló munkája során) a sportoló edzettségi szintjének megfelelően, segít elkerülni a sérüléseket, miközben elősegíti az edzettséget feladatokkal a szuperkompenzáció folyamatán keresztül. Ez a mozgásinger adaptációját, a mozgás elsajátítását, a tanulást és az erőnlétfejlesztést, valamint a mozgás szervrendszerének és az azt kiszolgáló szervrendszerek fejlődését jelenti. A gyakorlatok hatékony ismétlése növeli a rutint, az önismeretet, a magabírást és az önbizalmat. Csoportos edzés során az edzők, instruktorok az általános határokon belüli küszöbértékeket, a csoportban részvevők (kezdők, illetve haladók) edzettségi szintjének megfelelően egészséges terhelést kiváltó gyakorlatokat adagolnak már az első lépésekkor, a rendszeres bemelegítéskor is.

A fokozatos edzés alapeszközei a bemelegítés- és a nyújtás gyakorlatok. A bemelegítés egész testünk felfokozott állapotát éri el. Az izommunka (nagyon leegyszerűsítve) hőt is termel, élénkíti a vérkeringést (amely részt vesz a testhőszabályozásban, tápanyag- és hormonszállításban, és az anyagcserében) és a légzést, az ízületi nedvnek (izületi felszínek kenő anyagának) synovia termelését, így együttesen javítja az izom és ízületi mozgástartományt, illetve a terhelhetőséget. Ezekkel az alapokkal vitatkozni és ebből elvenni nem lehet, viszont a fokozatosságot sportágspecifikusan kiegészíteni és felépíteni nélkülözhetetlen.


Kérjük, hogy az eszközhasználatot, az azokkal végztett gyakorlatokat helyesen sajátítsátok el és gyakoroljátok be az egészségetek, izületeitek, a jó közérzet érdekében. Ügyeljetek oda az ergonómiára és kérjétek szakavatott edzők iránymutatásait.


A levezető gyakorlatokkal, nyújtással, masszázslabda és hengerpárna használatával a keringési rendszer és feszes izomcsoportok normalizálását és a sejtszintű anyagcsere termékek elvezetését segítjük. Az edzés levezető feladatai és eszközei kíméletesen segítik a sportoló hétköznapokba történő át- , valamint visszavezetését.

Érdemes szakember segítségével megismerkedni a nyújtás fajtáival is. Az edzők, illetve sportoktatók megtanítják és kontrollálják a gyakorlatok során a helyes testtartást és a megfelelő eszközhasználatot (az ergonómiát), a hatékony terhelést és a megfelelő intenzitást.

A fizikai és szellemi terheléssel megtalálhatjuk testünk határait, amely során a szervezetünk túledzettségét érhetjük el. Erre ismeretszerzéssel értően figyeljünk. Szeretettel bánjunk testünkkel, ismerjük fel (vész-) jelzéseit is, illetve alkalmazzuk a regenerációs és rekreációs eszközöket, hogy az úgynevezett „plató” időszakot felismerve, a kimerültségi állapotot ne éljük meg kényszerként.

Táplálkozzunk egészségesen, fehérjében, rostokban gazdagon (ügyelj az ásványi sók pótlására is, különösen a kálcium és magnézium oldat formájában történő bevitelére) és alkalmazzuk tudatosan a passzív pihenést (alvás, fényterápia, szauna és masszázs) és aktív pihenést, azaz eltérő, nem megterhelő, változatos sportok művelését, egyúttal a klímaterápiát (túrázást, vízi-, légi- és technikai sportokat, stb.), hogy pihentető, ám aktív (testi, lelki, szellemi) feltöltődés után élvezettel folytathassuk tevékenységünket.

A túledzettségi állapotok kezelése összetett feladat. Az edzésterhelést, az életmódot és a táplálkozási szokásokat is meg kell változtatni, valamint a környezetváltozás is szükséges lehet. Számos esetben orvosi segítséget is igénybe kell venni. A tünetek megszűntetése után csak fokozatosan lehet visszaállítani az edzésritmust (terjedelem, majd intenzitás növelése). Ha a napi elfoglaltságod (a tanulás, a munka, az edzés, a szórakozás, a pihenés) összhangban van a szervezeted teherbíró képességével, akkor kedvezően alakul az edzettségi állapotod. Abban az esetben, ha a napi elfoglaltságod meghaladja a teherbíró képességed, illetve ha nem egészségesen edzel, a túledzettség állapota alakulhat ki.

Két fajta túledzettségi állapotot különböztetünk meg:

Basedowoid típus:

• szimpatikus (aktivitásért, készenlétért, vagy védekezésért felelős) vegetatív idegrendszer megváltozott tónusa jellemzi, vagyis az izgalmi állapotok vannak túlsúlyban. A teljesség igénye nélkül:
• álmatlanság
• étvágytalanság
• testsúlycsökkenés
• éjszakai izzadás, karikás szemek, sápadtság
• fejfájásra való hajlam
• szívdobogás, szívnyomás, szúró érzés a szívtájékon
• nyugalmi pulzus felgyorsulása, fokozott anyagcsere, lassú pulzusmegnyugvás
• kissé emelkedett testhőmérséklet, jellegzetesen piros bőrszín
• nem karakterisztikus vérnyomás
• terhelés alatt fokozott légszomj
• túlérzékenység érzékszervi ingerekre, különösen akusztikus ingerekre
• kevésbé koordinált mozgásfolyamat (gyakran túlméretezett)
• megrövidült reakció idő és sok hibás reakció
• késleltetett kipihenés, belső nyugtalanság, könnyű ingerlékenység, depresszió

A Basedowoid, avagy szimpatikus jellegű túledzettség jellemzően az erő-és technikai sportágakat űzőknél, valamint fiatalabb korosztályokban, illetve a pszichés problémákkal küzdőknél alakul ki elsősorban. Pihenés javallott a fiziológiai fáradtság kezelésére.

Addisonoid típus:

• paraszimpatikus (visszaépítésért, regenerálódásért felelős) vegetatív idegrendszer megváltozott tónusa, vagyis fokozott fáradékonyság jellemzi
• gátlások
• normális alvás, normális étvágy, változatlan testsúly
• normális hőszabályozás, normális testhőmérséklet
• világos agytevékenység
• bradycardia, alacsony pulzusszám
• alapanyagcsere normális
• terhelés után gyors keringésmegnyugvás
• terhelés alatt és után a diasztolés vérnyomás gyakran 100 hgmm fölé emelkedik
• csekély légzési zavarok
• darabos mozgás (nem eléggé koordinált)
• normális vagy elnyúlt reakcióidő
• jó vagy igen jó pihenőképesség
• flegma vagy normális hangulat
• a teljesítmény nem éri el a régi szintet, miközben esetleg pihentnek érzi magát a sportoló
• javallott a más környezetben végzett edzés, klímaterápia (túrázás)

Az Addisonoid, vagy paraszimpatikus jellegű túledzettség az állóképességi sportágakban, az idősebb sportolóknál, illetve a testi zavarokkal küzdőknél (a normális működéstől eltérő fiziológiai jellemzők) gyakori. A túledzettség elkerülhető ésszerű edzéstervezéssel, gyakori teljesítmény ellenőrzésekkel (próbák, tesztek), a sportoló és az edző közötti folyamatos kommunikációval, megfelelő táplálkozással.

Lelkiismeretes edzők a fenntartható fejlődésed érdekében odafigyelnek a részletekre és annak megfelelően alakítják ki az edzésterved.
Időpontegyeztetés előtt kérlek jelezd, amennyiben úgy véled, hogy az előzőek közül valamelyik állapot aktuális rád nézve.

A jó közérzet érdekében étkezz egészségesen, mozogj aktívan és tartsd szem előtt az ergonómiát, a helyes testtartást!

Keresd sportoktatóinkat, edzőinket bizalommal!

Kérjük, hogy a térképünkről választott rekreációs szakembernél hivatkozz a Fit Your Body-ra és a www.terkepesedzokereso.hu felületére. Köszönjük!

Próbáld ki rekreációs és regenerációs szakember kereső felületeinket: www.likeyourbody.net





SZÓLJ HOZZÁ A CIKKHEZ

Facebook hozzászólások

KÖVESS MINKET

Próbáld ki rekreációs és regenerációs szakember kereső felületeinket: www.likeyourbody.net