Próbáld ki rekreációs és regenerációs szakember kereső felületeinket: www.likeyourbody.net

Az egészséges gerinc és betegségei

Az egészséges gerinc és betegségei

2023.12.15.
A gerinc felépítése és amit a gerincsérvről tudni érdemes
Próbáld ki rekreációs és regenerációs szakember kereső felületeinket: www.likeyourbody.net

Üdvözöllek! Végh Ágnes gyógytornász-manuálterapeuta vagyok, a Rekreációs és Regenerációs Egyesület tagja. Szolgáltatásomat megtaláljátok a www.terkepesmasszorkereso.hu oldalon is.

Szeretném, ha megismernétek vázrendszerünk alapját a gerincünket, valamint ha felismernétek azokat a jeleket, melyek nem tesznek jót a testnek. 

Hogyan épül fel a gerinc? 

gerinc_spinal_column_szakszai.jpg

Gerincünk egymással folytonos összeköttetésben álló 33-35 csigolyából épül fel.

A háti csigolyákhoz csatlakozó bordák a bordakosár kialakításában, a keresztcsonti szakaszhoz csatlakozó két csípőlapát pedig a medence kialakításában vesz részt, ami a két alsó végtag csontos övét alkotja.  

A csigolyák a porckorong, szalagok és csigolyák közötti kisízületek által kapcsolódnak egymáshoz.

A gerincünkben 23 db több milliméter vastag kollagén rostos porckorong (discus intervertebralis) található. A porckorongok a nyaki és a háti szakaszon a legvékonyabbak, míg a nagyobb erőhatásnak kitett ágyéki szakaszon a legvastagabbak. A tengely irányú nyomóerővel szembeni stabilitást, a porckorongok rugalmasságát külső gyűrűszerű része (anulus fibrosus) és belső kocsonyás magja (nucleus pulposus) biztosítja. A csigolyák  ízületi nyúlványai is kapcsolódnak egymáshoz, melyek között a mozgékonyságot biztosító kisizület található. A csigolyák képletei határolják a csigolya közti lyukat (foramen), melyek egymáson elhelyezkedve a gerinccsatornát (canalis vertebralis) alkotják. A gerinccsatornában helyezkedik el a gerincvelő, amiből a gerincvelői idegek ideggyökökön keresztül kilépve fonatokat hoznak létre és ezek végzik a mozgató, érző, vegetatív beidegzést. Szintén a gerincvelőben kap még helyet a tápláló érrendszerünk is.

Mindezt jól összezsúfolta nekünk a természet. Viszont nagyon precízen tud működni, ha helyesen használjuk. Abban az esetben, ha ez az egyensúly valamilyen irányba eltolódik, akkor az a porckorongok károsodásához is vezethet.

Tudtad, hogy az újszülött gerince csaknem teljesen egyenes és a mozgás fejlődése során, a testhelyzet változásaival, fokozatosan alakul ki a gerinc élettani kettős “S” görbülete? A nyaki és ágyéki szakaszán homorulattal (lordosis) és háti és keresztcsonti szakaszán domborulattal (kyphosis).

Miért fontos az ergonómia, a helyes testtartás az életvitelünk során?

A gerinc görbületeinek köszönhető mobilitásunk, az egyensúlyozás, a támasztó funkció, valamint a lengéscsillapító jellege, rázkódás elnyelésére.

Az ergonómiában vegyük figyelembe gerincünk lehetőségeinek határait.

A gerinc nyaki és ágyéki szakaszának van a legnagyobb mozgástartománya, képes az előrehajlásra, hátrahajlításra, oldalra hajlításra és forgó mozgásra. A derék, ágyéki szakasz csak közvetetten vesz részt a gerinc rotációban (forgásban). A gerinc rugó-szerű mozgása a gerinc görbületeinek következménye, lengéscsillapító képessége, amivel védi szervezetünket a rázkódástól.

Mivel az emberi test rendkívül rugalmas, tűrőképessége igen nagy. A környezetből ért hatásokat hatékonyan képes adaptálni. Huzamosabb idő alatt helyes feladat végzéssel edzettséget tudunk növelni, viszont helytelen testtartással sérüléseket eredményezünk.

Az ergonómia a munka gazdaságos megszervezésének elmélete, gyakorlata, az ésszerű erőkifejtés tudománya pl.: emelés, guggolás, derékpárna használata, megfelelő bútorzat, munkakörülmények kialakítása. A Wikipédia által is hivatkozott legkiválóbb értelmezés szerint “a munkakörnyezetnek kell illeszkedni a személyhez, nem pedig a személynek a munkakörnyezetéhez”, legyen szó munkahelyi környezetről monoton ülő-, illetve álló munkavégzésről vagy rekreációról, aktív életvitelről. 

Az izületekben a mozgást, a testünk aktivitását az izomzatunk hozza létre.  A testünk egyben rendkívül “költséghatékony” szervezet, azaz amit nem használunk, azt leépíti, egy időre altatja.

A gerinc degeneratív elváltozása, sérvesedése

Az egészségünk érdekében nagyon fontos a tudatosság, saját testünk anatómiai felépítésének, a negatív következmények, illetve a klinikumok ismerete. Jó, ha felismerjük testünk jelzéseit és ergonómiai, továbbá regenerációs módszerekkel rendelkezzünk, hogy elkerüljük a klinikumi következményeket, a betegségeket.

A porckorongok degenerációja a túlterhelés eredménye, kifejezetten a helytelen testtartás, valamint az edzés során nem helyesen végzett feladat végrehajtás. Mindezek miatt a gerinc sérvesedése már 20 éves kortól megkezdődhet. Az anulus fibrosusban (külső porcgyűrű) repedések keletkeznek, a nucleus víztartalma csökken és a porckorongok elvesztik rugalmasságukat. Ez pedig kisizületi instabilitáshoz, kisizületi szindrómához vezet.

Mi is pontosan a gerincsérv?

A gerinc sérvesedésének  fokozatai a protrusio, a prolapsus és a kiszakadt sérv, a discus hernia. Protrusio leggyakrabban a gerinc ágyéki szakaszában alakul ki, mert a gerinc terhelése ezen a területen a legnagyobb. 

gerincserv_anatomiaja_fokozatai_tipusai.jpg

A porckorongsérvnek a gerincoszlopot alkotó csigolyák közötti porckorongok előboltosulását nevezzük, ami a gerincvelő, illetve az abból kilépő ideggyökök nyomása révén fájdalmat vagy zsibbadást, továbbá idegrendszeri kiesési tüneteket (érzékzavar, bénulás, reflexkiesés, vegetatív eltérések: vizelés és székelési zavarok) okozhat, de maradhat tünetmentes is. 

Mi okozhatja ezeket a drasztikus elváltozásokat a testünkben?

A digitalizációnak köszönhetően, pl.: mobiltelefon és monitor használatának következtében a nyaki szakasz terhelése manapság egyre figyelemreméltóbb. A fejünk előrehajlásával egyre kevesebb mértékben érvényesül annak csontos alátámasztása, illetve hatványozottan nő a fejre, valamint a gerincünk nyaki és háti szakaszában megtalálható (porckorong, szalagok, izmok) képletekre gyakorolt erőhatás. Ez a helytelen testtartásban eltöltött idővel (napok, hetek, évek) az egyensúly felbomlásához vezet. Egyes képletek statikusan túledzettek (spasztikusak) és görcsösek lesznek, illetve más képletek pedig veszítenek dinamikus edzettségükből. mobilozas_nyirohatas_gerinc.jpg

Ez az állapot az SMS nyak. Ezt a folyamatot fájdalom érzet, zsibbadás vagy érzéskiesés is kísérheti.

nyaki_fajdalom_ mobilozastol.jpg

Végezzünk a teljes testet, az összes ízületet átmozgató gyakorlatokat, hogy az edezttségben lemaradt izmok utolérjék egymást és a mozgásnak köszönhetően “olajozottan” működjenek. Ha ez nem történne meg, akkor fokozatosan vagy idővel hirtelen behatásra kialakulhat a sérvesedés. 

 
Mik a sérvesedés jelei? gerin_servesedese.png 

A testünk egyértelmű jelzése a fájdalom, mely jellegében is különbözik az ízületi fájdalmaktól.

A sérvesedés következtében a gerincvelő, illetve az abból kilépő ideggyökök nyomása révén fájdalmat, vagy zsibbadást, továbbá idegrendszeri kiesési tüneteket (érzékzavar, bénulás, reflexkiesés, vegetatív eltérések: vizelés és székelési zavarok) okozhat. Ennek legfőbb oka a gerincvelő és/vagy kilépő ideggyökök összenyomása.

Az idegi fájdalom részben az ideg gerincből kilépésének határán, részben kisugározva, az idegösszenyomástól távoli helyen is megjelenik. Erőlködésre, rázkódásra, köhögésre fokozódik.

Próbáld ki rekreációs és regenerációs szakember kereső felületeinket: www.likeyourbody.net





SZÓLJ HOZZÁ A CIKKHEZ

Facebook hozzászólások

KÖVESS MINKET

Próbáld ki rekreációs és regenerációs szakember kereső felületeinket: www.likeyourbody.net