Próbáld ki rekreációs és regenerációs szakember kereső felületeinket: www.likeyourbody.net

Nordic Walking: skandináv gyaloglás, síjárás vagy botsport

Nordic Walking: skandináv gyaloglás, síjárás vagy botsport

2023.07.17.
Síeltél már gyalogolva, nordic walkingolva?
Próbáld ki rekreációs és regenerációs szakember kereső felületeinket: www.likeyourbody.net

A Nordic Walking egy sokoldalú és hatékony mozgásforma. A speciális botok használata dinamizmust és ritmust kölcsönöz a gyaloglásnak, a vérkeringés teljesítményét könnyíti. A sport során, a megmozgatott izmok vénás rendszerre gyakorolt pumpa hatása serkenti a vénás rendszert, így javítja a vérkeringést, a teljesítményünket és az összhatása figyelemreméltóan kíméli a szívet.

A Nordic walking vagy ski walking (magyarul: skandináv gyaloglás, síjárás vagy botsport) egy sportág, amelynek lényege, hogy egy pár speciális bot és különleges gyalogló technika segítségével hatékonyan, ugyanakkor kímélő módon fejleszthető az állóképesség, az izomerő, a mozgáskoordináció. Nélkülözhetetlen kellékei a speciális botok.

A sportág Finnországból indulva Észak-Európában már az 1930-as években elterjedt a sífutók körében, mint a leghatékonyabb nyári erőnléti edzést biztosító mozgásforma. Eredeti neve sauvakävely (ejtsd: "szauvakevëlü"), mely egy finn szó és a jelentése „botos gyaloglás”.

A Nordic walking egyesíti a gyaloglás vagy futás és a sífutás előnyeit. Fontos különbség a sétához képest a botok használata, amelyek révén hosszabbakat lépünk, úgy, hogy a kezek és a lábak természetes, a járáshoz elengedhetetlen ellentétes mozgása megmarad. A botok használata dinamikát, ritmust ad a gyaloglásnak. Az edzések, intenzitásuk szerint lehetnek lassabb tempójú zsírégető edzések vagy gyorsabb intenzitású kondi növelő edzések.

forrás : Wikipédia [1]

A mozgás, aktivitás alapjában véve egészséges! Az élet egy aktív folyamat - vegyük például a légzést -, ahhoz, hogy megvalósuljon izomműködésre, aktivitásra van szükség. A szervezetünk pedig költséghatékony, azaz amit nem használunk, azt leépíti. A sport elmélettel összekapcsolt anatómiai ismeretek megerősítik a mozgásforma hasznosságát. A botokkal végzett gyaloglás egy fokozott változata a sétának, egyaránt hasznos pihenés, edzés és felépülés céljából. Legyen szó rekreációról, regenerációról vagy rehabilitációról. Kíméletes és fokozatosan adagolható teljes testmozgást tesz lehetővé, ugyanis a kötött pályás, nagy ismétlésszámmal végzett karlendítések átmozgatják, edzik a vállöv izmait, izületeit, melyek egyben légzési segédizmok. A légzési segédizmok jó hatással vannak a belégzéskor a bordák emelésére, segítik a tüdő kiterjedését, a belégzést, így az oxigén cseréhez biztosítva lesz a kellő mennyiség és tüdőfelület. A botos sport során az izomtónus váltakozása (elernyedt és megfeszült állapotok), mint izompumpa funkció, serkenti a vénás keringést.

A mozgató izmok összehúzódása és elernyedése összenyomja a csontjaink felett és a képletek között haladó vénákat és a pumpahatás, a vénákban található visszaáramlást gátló zsebes billentyűknek köszönhetően a vért a szív felé mozgatja. 

Elernyedt izomzat, miközben a véna zsebes billetyűi zártak   Összehúzódott izomzat, miközben a véna zsebes billetyűi nyitottak

By OpenStax College - Anatomy & Physiology, Connexions Web site. http://cnx.org/content/col11496/1.6/, Jun 19, 2013., CC BY 3.0, 

Kép forrása: Wikipédia

A karjaink séta közben gyakran lógnak, így a véráramnak a gravitációt legyőzve az ujjaink hegyétől kezdve kell áramoltatnia a vért a teljes vérkörben, amiben így is, úgy is meg kell fordulnia, illetve a tápanyagot, oxigént, hormonokat  egyaránt eljuttatnia a fokozottan igénybevett alsó végtagok képleteihez, izmokhoz, izületekhez is.

A vénás rendszernek nincs külön keringető motorja - a szív pumpa funkciója már nem, csak a szívó hatása érvényesül. Miután a friss vért szállító artériák a hajszálerekbe váltanak, a vér a sejtek közé tódul, ott megtörténik a vér anyagcseréje. Ekkor az oxigént a vértestek leadják, széndioxidra "cserélik", majd a vér sejtek közül összeszedődik és a vérkörben, már a vénákban folytatja útját a szív felé. A vénákban megtalálható zsebes billentyűk - állapotuktól függően-, megakadályozzák a vér visszaáramlását, biztosítva a véráram egyirányúságát. A vezetett pályás mozgás a kar, vállöv, valamint mellkas izmainak mozgásba történő bekapcsolásával javítja a vérkör áramlását.

A Nordic walking megmozgatja a vállöv izmait is, javítja a légzés minőségét és a véráramlást. A több ezerszer végzett mozgásnak köszönhetően kíméletesen javítja az edzettséget kortól, nemtől és állapottól (vannak kivételek) függetlenül. Ezáltal ez egy hasznos és kíméletes rehabilitációs módszer a kóros elhízás, érrendszeri, szív bántalmak kezelésére is.

Segítségével messzebb juthatunk és többet fedezhetünk fel a világból.

Próbáld ki rekreációs és regenerációs szakember kereső felületeinket: www.likeyourbody.net





SZÓLJ HOZZÁ A CIKKHEZ

Facebook hozzászólások

KÖVESS MINKET

Próbáld ki rekreációs és regenerációs szakember kereső felületeinket: www.likeyourbody.net